Zomerworkshop 2023

Dag belangstellenden op de Eleu website. Graag neem ik jullie mee in mijn verhaal waarom ik gegrond en met meer hoop thuiskwam na de afgelopen zomerworkshop.

Ik heet Rosanne en ik ken Eleu al zo lang als ik me kan herinneren. Dit heeft te maken met mijn ouders en met name mijn moeder, die al decennialang betrokken is bij deze beweging.  
Op mijn 18e heb ik zelf mijn eerste workshop mee durven doen. Sindsdien groeide mijn waardering voor de beweging en kreeg ik meer en meer behoefte aan zo’n vormingsplek die Eleu creëert.
Namelijk, hoe meer ik ontdek en hoe meer ik vaardigheden ontwikkel middels de werkvormen van Eleu,hoe meer ik betrokken wil zijn.

Er staat een organisatie geleid en gedragen door een groep getrainde en welwillende mensen. Gebaseerd op filosofieën, wetenschappelijke theorieën en prachtige levenslessen uit persoonlijke verhalen. Dit wordt verteld door de huidige groep, leiders en deelnemers, met ook hernieuwde theorieën en verhalen. Eleu is in beweging en dat al vanaf de jaren zestig.

Al een paar jaar gaat mijn hart uit naar het verbinden van jongeren (waaronder ik mezelf ook nog reken) met Eleu. Ik heb me zorgen gemaakt over of Eleu “hip” genoeg is om aan te haken bij de behoefte van de huidige generaties. Dit heeft onder andere te maken met dat het oefenen in Eleu vaak op het randje kan zitten van de comfortzone. Juist daar waar voor mij ontwikkeling kan plaatsvinden. Dit maakt het voor mij zo nu en dan ingewikkeld en spannend. Oncomfortabel en confronterend en toch de moeite waard.

Wat doen we dan bijvoorbeeld in zo’n workshop, wat soms oncomfortabel voelt, maar waar ik ook erg enthousiast van word? Een Oefengroep waar ik me kwetsbaar leer op te stellen  in het openhartig communiceren met de ander. Daarnaast  ontdek ik onverwacht dingen over mijzelf in het bijzijn van een welwillende luisteraar in een Eleugesprek . En durf ik  tijdens de methode van Bevrijdingsstappen maatschappelijke thema’s te (h)erkennen en aan te gaan en daarin een stap te zetten tot verandering. Tot slot vraagstukken collectief aangaan door met en van elkaar te leren en om zelfs mijn eigen diepgewortelde overtuigingen te heroverwegen in het Denken in Netwerken (DINnen)

Juist in een tijd waarin de technologie groeit en contact veel via social media plaatsvindt, denk ik dat Eleu een veilige plek kan bieden om werkelijk in contact te komen met elkaar. Alle werkvormen binnen Eleu vinden in contact met anderen plaats. Zo kunnen wij van jong tot oud tools ontwikkelen om bijvoorbeeld het thema eenzaamheid aan te gaan. Iets wat op dit moment zowel individueel als maatschappelijk een groot thema is. 

De huidige hippe zelfhulpprogramma’s kunnen stuk voor stuk waardevol zijn, maar heb je een plek waar je wat je wilt leren in de werkelijkheid kan oefenen? Een veilig podium bij een gevarieerde groep mensen om te onderzoeken, te ontdekken en te ondervragen, wat wel en niet voor je werkt in jouw leven? Eleu wenst als beweging net als ik ”een vervuld leven met en voor de anderen in rechtvaardige instellingen”. (quote van filosoof P. Ricoeur)

Samenvattend wat ik nu eigenlijk wil zeggen. Eleu bestaat zo’n 60 jaar, met een goede reden! Ik maak daarmee hoop. De beweegredenen, de werkvormen en de achtergrond van deze organisatie werken als een grote boom met diepe wortels. Eleu heeft zich door de jaren heen staande gehouden en toch steeds weten aan te passen aan de veranderende maatschappij en daar gaan we wat mij betreft mee door. Gegrond maar in beweging.