Onlangs nam ik op aanraden van een vriendin deel aan een Eleu workshop. Na een korte uitleg van m’n vriendin en een blik op de website, melde ik me aan. Hoewel me nog niet duidelijk was wat Eleu nu eigenlijk is, vertrouwde ik op het inzicht van m’n vriendin. Tijdens de workshop ontdekte ik beetje bij beetje meer. Nu zou ik Eleu omschrijven als; ‘Woorden geven aan beleving bij een welwillend iemand, die liefdevol luistert, zonder het op te willen lossen.’ Het gaat om gevoel uitdrukken. Alles op zijn eigen tijd. Het is een vormingsmethode tot vrijheid en het is helend. Het vraagt overgave. De workshop ging in op het thema Ongemak. Deze workshop was voor mij aanleiding om een blog te schrijven over de relatie tussen ongemak en vrijheid. Ben je nieuwsgierig naar wat ik hierover te zeggen heb? Kijk op https://doe-iets-anders.nl/ongemak-en-vrijheid/
Lenny Haver – winterworkshop 2023
Deze zomer hadden we weer een Eleu workshop. Dit keer was het 4 dagen in de heerlijke bossen bij Steenwijk. Voor mij (Rosanne 32 jaar) was het thuis komen bij warme, fijne mensen. Ondanks dat ik me thuis voel werd ik ook deze workshop weer uitgedaagd nieuwe stukken van mijzelf te laten zien. En heb ik ook intrigerende ontwikkelingen van anderen gezien. Ik ben ontzettend blij met Eleu, en heb na deze workshop meer hoop voor een toekomst met Eleu in onze samenleving. Nieuwsgierig? Lees hier het hele stuk.
Rosanne Ottevanger – zomerworkshop 2023
Groningen
Welwillender voor mezelf en een ruimere blik naar anderen

Ik heb getwijfeld voor ik naar eleubijeenkomsten ging. Vertellen over wat er in mij omgaat vind ik niet gemakkelijk. Wat mij toch deed besluiten om deelnemer te worden was dat ik mijn verhalen wil vertellen. Verhalen die er toe doen, verhalen die voor mij belangrijk zijn, maar in het dagelijkse leven regelmatig onderbroken worden door het verhaal van de ander. Ik heb een plek nodig, waar mijn gevoelens ertoe doen. Ik heb verhalen verteld en opnieuw en opnieuw verteld, verhalen betreffende mijn leven en gevoelens. Door het vertellen is mijn kijk op mijzelf veel welwillender geworden. Dit kan in Eleu, door de gelijkwaardigheid met mijn gesprekspartner(s), en de veiligheid binnen Eleu.

Ik heb seksisme aangepakt op een werkplek waar ik last van had en ik heb de relatie met mijn moeder verbeterd. Bij Eleu heb ik de mogelijkheid om kleine stappen te nemen naar een groter doel. Ik krijg hulp en samen wordt geïnventariseerd welke stap ik in dit proces kan nemen zonder risico. Ik weet nu dat mijn lijf signalen geeft en dat ik daar dan aandacht aan kan geven. Door naar eleubijeenkomsten en workshops te gaan, is mijn blik verruimd naar andere mensen, volkeren, Nederlanders en de wereld, maar ook naar mijzelf. Ik maak een groter Wij. Wij hebben heel veel gemeen met elkaar en dat kan ik nu veel beter zien.

Ria Wijngaard

Eleu Talks Ervaringen

De coronamaatregelen die ook Eleu in 2020 troffen noopten tot een andere manier om de oefeningen van Eleu toe te passen. De ELEU Talks bijeenkomsten online, met behulp van Zoom, bleek een uitstekend alternatief naast de live bijeenkomsten die toen het weer mocht ook plaatsvonden. De laagdrempele manier van samenkomen om te oefenen en te reflecteren over een bepaald onderwerp sprak aan. Ik noteerde een aantal reacties van deelnemers:

"Interessante informatie, goed gebracht, en leuk dat je er in een klein groepje over kunt vertellen"

"Ver weg maar toch heel dichtbij"

"Ik mis de fysieke aanwezigheid, maar door het beeld zie ik de gezichtsuitdrukking beter. Fijn dat ik alles zo goed kan horen"

"Wat een bijzondere manier om met elkaar te communiceren. Zo veel rust en tijd om te zeggen wat je wil zeggen"

"Ik ben verrast door de zorgvuldigheid waarmee ieder elkaar tegemoet treedt"

"Ik voelde snel op mijn gemak met iedereen, terwijl ik de meeste niet ken"

Verzameld door Peter van der Sman

 
ELEU Talks ervaringen
Eleu proeven
Inspirerende teksten
Peter wijst me op het stapeltje oude Vlugschriften. Het kwartaalblad van de Vereniging “Neem maar mee, zoveel als je wilt". "Echt?" vraag ik. "Ja hoor". Dus neem ik een flinke stapel mee, en geniet nog dagen na van het inspirerende gedachtegoed van Eleu. Ik voel me erdoor aangesproken.
Ruimte om los te breken uit automatismen
Mooi, die gedachte dat er ruimte is om vrijheid te verwerven... ook al is het volgens neurobiologen echt heel weinig. Ruimte om los te breken uit de automatismen van het leven. Automatische gevoelens die zich automatisch vormen tot gedachten en omgekeerd, die zich herhalen en herhalen tot patronen. Soms destructieve vormen aannemen. Afhankelijkheden en gewoonten...
Mensen die ervaringen en inzichten delen
Mooi dat er mensen zijn, die laten zien hoe zij gevaren zijn tijdens hun zoektocht naar wegen om automatismen die niet helpen, te doorbreken. Die kwetsbaar en moedig ervaringen en inzichten delen. Zodat ik als lezer een beeld voor me kan zien.
Doen wat we het liefste willen
Beelden waarin we ieder op onze eigen wijze de mogelijkheden hebben om 'uit te breken'. Op weg naar keuzevrijheid. Dat we ons handelen kunnen laten voortkomen uit dat wat we het liefste willen. Losgezongen van de automatische angsten die ons zo makkelijk besturen. Dat vergt aandacht, mildheid, betrokkenheid op elkaar, oefening, alleen en samen.
Veilig en aangesproken
Op de workshop heb ik Eleu kunnen proeven. Maar het zijn vooral de mensen en de zorgvuldige omgang met elkaar die me moed geven. Samen bezig zijn met thema's die zo mooi en met geestdrift zijn voorbereid. Wat een cadeautje. Ik voelde me als nieuweling welkom, veilig en aangesproken. Voor mij een vruchtbare voedingsbodem. Voor persoonlijke groei, onderzoek, in relatie met anderen. Smaakt naar meer.
Karla
Een rustige, veilige, ruimte waar ik gelijkgestemde, elkaar welwillende mensen tref
10 jaar geleden heb voor het eerst kennisgemaakt met Eleu in de tijd dat ik een maagband kreeg en op zoek was naar andere ‘voeding’ dan eten. Nu, tien jaar later, ben ik de maagband alweer 6 jaar kwijt. Mijn leven is ‘lichter’! Misschien niet helemaal wat ik graag wil wat betreft de overtollige ballast in kilo’s, maar wel in psychische ballast.
Door Eleu te doen! Dat wil zeggen, trouw deelnemen aan Eleu-middagen, Oefengroepen, wekelijkse Eleugesprekken en met extra vorming in de vorm van workshops. Het resultaat is voor mij dat ik meer besef heb van gedeelde menselijkheid en ik kan duidelijker communiceren. Eerder kon ik in een gezelschap ineens het gevoel krijgen dat ik Russisch sprak. Ik voelde me dan niet verstaan en erg alleen. Nu kan ik mij verstaanbaar maken en begrijp ik andere mensen beter.
Ik durf mij meer zichtbaar te maken. Dat krijg ik ook van anderen terug. Mijn grenzen kan ik beter voelen en aangeven……zonder contact te verbreken. Relaties met mensen die me dierbaar zijn hebben meer inhoud gekregen en hebben zich verdiept.
Het lukt me niet altijd. Soms is het alsof ik weer aan het begin sta. Wel ben ik sneller weer in evenwicht. Ik kan meer aan dan vroeger, ben minder snel van mijn stuk en …..voel me een gezond en normaal, menselijk mens.
Dit zo opsommend komt er steeds meer en ik denk……wauw, wat een winst. Eleu was en is voor mij een rustige, veilige, ruimte waar ik gelijkgestemde, elkaar welwillende mensen tref. Een ruimte waarin ik kan uitzoeken wat ik beleef, waar ik sta  en hoe ik me kan en wil verhouden tot de wereld om mij heen EN hoe ik me verbonden weet met die wereld waarvan ik deel uit maak. Dit gun ik iedereen! Vooral ook jonge mensen die het in deze tijd niet gemakkelijk hebben met de ogenschijnlijk grote vrijheid en mogelijkheden. Meer mogelijkheden dan wij (60+ers) destijds. Veel keuzes hebben is fijn, maar niet gemakkelijk.
De druk van buiten is groter dan ooit. Ik denk bijvoorbeeld aan: “alles is mogelijk als je je dromen maar achterna gaat” en wat ik noem de ”wees gelukkig of ik schiet - moraal”.
En tot slot: Eleu is vooral ook leuk!
Marjan van der Meer

Echte twijfels had ik niet toen ik begon met Eleu, wel vond ik het spannend om te beginnen met mensen die ik niet kende. Ik ben vooral bezig met meer vrijheid maken voor mijzelf. Mezelf ruimte verschaffen. In dat ruimte maken zit zelferkenning. Dat doet me goed Ik raad Eleu zeer aan, vooral omdat het betrekkelijk simpel is (echt veel mensen kunnen dit leren). Wat ik ook waardevol vind is het feit dat je iets voor anderen betekent met het betrokken luisteren.

Duifje