Verslag kennismakingsdag 18 maart 2018

Op zondagmorgen om half twaalf kwamen we met 8 jonge mensen en 2 begeleidsters samen in Groningen. Mijn 26 jarige dochter Rosanne had in haar huis vrienden en vriendinnen uitgenodigd om hen kennis te laten maken met theorie en werkvormen van Eleu. Dit omdat zij het als heel waardevol ervaart in haar leven. Dit was een uitwerking van de stap die ze in de zomerworkshop van 2017 had voorbereid.

Kort heb ik wat uitgelegd over waar Eleu zich mee bezighoudt, namelijk innerlijke vrijheid en letterlijke vrijheid in verantwoordelijkheid Ook heb ik iets uitgelegd over de verschillende werkvormen.

Daarna deden we een kennismakingsronde met onder andere een vraag over je gevoel op dat moment en de verwachtingen en hoop voor deze eleumiddag.

Vervolgens oefenden we om waarneming te onderscheiden van interpretaties.
Bijvoorbeeld: “Ik zie iemand die Happy Socks draagt” naar “Ik zie de sokken van iemand met prints er op en veronderstel dat deze van het merk Happy Socks zijn”.

Ook deden we een oefening om een zinnetje te ontrafelen in de zin van wat er achter kan schuilen en wat we niet communiceren.
Bijvoorbeeld het zinnetje: “Jij maakt mij gelukkig”.  Er werd een aantal mogelijkheden genoemd van wat er zou kunnen spelen:
“Ik houd er van dat jij mij zo aantrekkelijk vindt en ik vind mijzelf hierdoor ook aantrekkelijker” of  “Doordat jij helemaal voor mij gaat, voel ik me heel veilig en relaxed bij jou”
Daarna gingen we aan de gang met het zinnetje: “Groningen maakt me zo depri”. Serieus, maar lekker bij gelachen toen we gingen fantaseren over wat er zou kunnen spelen.

Na de pauze oefenden we het Eleugesprek waarbij eerst de ene persoon iets vertelde wat hij/zij had meegemaakt en de ander alleen luisterde. Na zeven minuten werden de rollen omgedraaid. Het was voor de meeste mensen een bijzondere ervaring om te kunnen vertellen en niet onderbroken te worden en te luisteren zonder te reageren.

Voorafgaand aan het Eleugesprek werd geoefend met het bewust kiezen van je gesprekspartner, los van of die persoon ook al door iemand anders was gekozen. En om na te denken over waarom je deze persoon koos. Binnen of buiten jouw comfortzone.

Drie uren later namen we weer afscheid van elkaar.

Enkele reacties van de deelnemers:

  • Ik kijk er met een goed gevoel op terug. Het heeft me wat meer keuzevrijheid opgeleverd, door niet automatisch te doen wat in mijn comfortzone zit. Ook wat meer inzicht in mezelf en zicht op mezelf gekregen.
  • De manier waarop je je gedachtes kunt ordenen sprak mij aan. Het helpt dat wat je vertelt duidelijk overkomt naar een ander zodat de ander jou begrijpt.
  • Ik was blij met meer uitleg over de theorie. Elke keer landt er weer nieuwe theorie in mij, waar ik iets aan heb. Zoals het discussiepuntje van het maken van een keuze. Welke keuze is je comfortabele keuze en wat is je minst comfortabele keuze? En dan daar een overzicht van en keus in te hebben.
    En alleen al die kleine eerste zintuigelijke waarneming. Goh wat maak ik al snel een oordeel over die waarneming. Daar denk ik ook nog wat vaker op terug.
  • Ik ben sowieso van plan de workshop in de zomer te gaan volgen over vrijheid en grenzen waarborgen. En het lijkt me leuk om nog een keer zo’n bijeenkomst te doen met veel leeftijdgenoten.
  • Ik vind de methodiek ergens wel interessant, ik heb echter niet heel veel behoefte aan het in de praktijk brengen van de methodiek.
  • Ik vond het plezierig, prettig en laagdrempelig. Laagdrempelig was voor mij belangrijk, maar dat gevoel had ik pas tijdens de bijeenkomst, niet daarvoor.
  • Ik zou graag meer willen kennismaken met Eleu. De vorm van een meerdaagse workshop lijkt me zeker heel interessant! Deze introductieworkshop smaakte naar meer!

Jehanne

Terug naar Activiteiten