Over Ria

Ik ben Ria Wijngaard geboren in 1953, samenwonend, moeder van twee kinderen en oma van twee mooie kleinkinderen.

Wij wonen midden in de bossen bij Steenwijk en genieten dagelijks van de natuur om ons heen.

In 2008 kwam ik in aanraking met Eleu en werd ik een enthousiast deelnemer van de eleugroep in Sneek. In 2012 heb ik de Eleu opleiding afgerond en sinds een aantal jaren ondersteun ik Maria Schopenhauer bij haar taken als regiocoördinator in Nederland…

In Eleu gebruik ik de mogelijkheden om mijn verhalen te vertellen, in mijn wederkerige eleugesprekken, in onze groep en op workshops. Ik vertel over mijn schaamte, teleurstellingen, verdriet, eenzaamheid én ik vertel over wat ertoe doet in mijn leven.

Bevrijdingsstappen beleef ik als heel waardevol. Door middel van bevrijdingsstappen kan ik moeilijke en onrechtvaardige situaties stapje voor stapje aanpakken. Samen met een helper beperk ik risico’s.

Zo heb ik de relatie met mijn inmiddels overleden moeder kunnen verbeteren en liefdevol afscheid van haar genomen.

In mijn bestuursfunctie van het IVN (Vereniging voor Natuur en Milieu Educatie) in Heerenveen, zet ik de Eleu werkvorm van bevrijdingsstappen in om nieuwe leden in het bestuur te krijgen, zodat de taken beter verdeeld kunnen worden en ik meer tijd heb voor werk waar ik energie van krijg: natuurlessen voor kinderen!

De afgelopen twee jaar zijn Maria en ik met ondersteuning van Kris De Smyter, aan de slag gegaan om het boek van Cécile de Ryckel te vertalen van het Frans naar het Nederlands. Mijn uitgangspunt was om meer grip te krijgen op de Franse taal, maar ondertussen is dit niet meer mijn enige beweegreden. De tekst vind ik verdiepend en het gesprek onderling tussen Maria en mij hierover maakt dat ik intenser bezig ben met de eleutheorie en ervan geniet.

Dit wil ik met anderen delen en de komende winterworkshop neem ik de kans om jullie hierover te vertellen en er samen mee aan het werk te gaan. Een spannende uitdaging voor mij!