Over mij

Mijn naam is Conny Musch en ben meer dan 30 jaar actief in Eleutheropedie. Momenteel nog bestuurslid en coördinator voor Vorming en Scholing binnen Eleu. In het verleden heb ik groepen geleid, was regio coördinator voor Zuid-Nederland en Vlaanderen en was voorzitter van de vereniging. Sinds 2019 leid ik samen met eleu-maatje maandelijks een groep in Utrecht.

Ik ben geboren in 1952, moeder van 2 dochters en 1 zoon, schoonmoeder van 2 schoonzonen en 1 schoondochter en sinds 6 jaar een heel gelukkige actieve oma voor 4 kleinzonen.

Sinds november 2017 ben ik gestopt met mijn werk als mantelzorgconsulent en ging met pensioen. Ik ben toen ook verhuisd vanuit de stad waar ik 62 jaar gewoond heb naar een stad die mij onbekend was.
Wat ik heb meegekregen in mijn (puberale) jeugd is emancipatie, feminisme, anti-autoriteit, individualisme en tóch horen bij een gemeenschap. Want een belangrijk facet in mijn leven is dat ik Indo ben, geboren in Soerabaja en samen met mijn ouders en 2 zusjes in 1954 naar Nederland gekomen. Eerst een jaartje in een contractpension gewoond en toen verhuisd naar een nieuwe wijk in een stad waar veel arbeiders kwamen te wonen. Het was vreemd en onaangenaam dat wij tijdens de lagere school uitgescholden werden en soms aangevallen door arbeiderskinderen. Het heeft lang geduurd voor ik begreep dat het niet een vanzelfsprekend en logisch gedrag was van die kinderen in de wijk. Daar heeft mijn deelname aan Herwaarderingscounselen (waaruit later Eleu is voortgekomen) een grote bijdrage aan gegeven. Ik heb me toen gerealiseerd dat ik hier in Nederland soms op mijn tenen liep en me niet echt thuis voelde. Maar tijdens mijn eerste bezoek aan mijn geboorteland Indonesië merkte ik dat ik daar gezien werd als geen Indonesische bewoner.

Met de Eleu werkvormen als het eleugesprek en de oefengroep heb ik verteld over pijnlijke herinneringen in mijn leven. Ik kon me zó toestaan om te voelen wat ik daarbij voelde en dan ook wat opluchting te voelen… want zoiets vertellen aan iemand die welwillend, met een open hart, oog en oor naar een verteller luistert, maakt het mogelijk om de pijn te verminderen. Zo werkte het bij mij. En het heeft me gestimuleerd om een interne opleiding te volgen en groepen te leiden. En verantwoordelijkheid op me te nemen in de huidige vereniging Eleutheropedie.

Verantwoordelijkheden

Ik neem nu nog de verantwoordelijkheid om twee open workshops per jaar te kunnen aanbieden aan eleu deelnemers en belangstellenden. Daarnaast zorg ik in samenwerking met de coördinatoren van Nederland en Vlaanderen voor een jaarlijkse leidersworkshop en een leidersdag.
Wanneer ik het zinvol vind neem ik de leiding van een workshop of draag ik bij aan de organisatie en/of uitvoering. Ik herinner me met waardering, (h)erkenning en vreugde heel veel workshops in al die jaren. De titels van de workshops geven iets aan over waarover gesproken en gedeeld wordt zoals bijvoorbeeld: Kind en Ouder, Kracht en breekbaarheid, Mannen en Vrouwen, Spelen met grenzen, Zelfvertrouwen en Welwillendheid, Verlangen naar liefde, vriendschap, seksualiteit, Vrijheid kun je leren …. In zoveel verschillende onderwerpen kan de Eleutheropedie theorie en praktijk een intrigerende, stimulerende, aanmoedigende vorming blijken!

Organiseren

Als (mede)organisator van workshops zocht ik naar locaties in Nederland en Vlaanderen opdat de locatie voor deelnemers in beide regio’s haalbaar zou zijn. Prachtige plekken qua ruimte, rust, grootte, omgeving. Ik zorg voor een haalbare begroting met de locatie, nodig deelnemers uit om hun wens naar menu’s of slaapplaats door te geven. Afhankelijk van de locatie regel ik corveezaken bij de deelnemers, enkele keren heb ik zelf voor de maaltijden gezorgd! Tijdens een workshop werd een bevrijdingsstap gezet door een deelnemer om tot een duurzamer gezonder leven te komen, bijvoorbeeld door minder vlees te eten. Dát heb ik toen een hele mooie actie gevonden om tenminste één dag op een workshop, vegetarisch te eten.
Naast alle Eleu werkvormen is er ook tijd nodig voor ontspanning als zingen, bewegen, dansen, vrije tijd. Ik bedacht jaren terug een ‘Bonte Avond’ op de laatste avond in de workshop. En nog steeds is die avond een unieke ontmoeting met deelnemers die een gedicht voorlezen, een lied zingen, een quiz uitvoeren, een dans voordoen, een eigen versie vertellen over het thema van de workshop, enthousiast kijken en luisteren.

Wat Eleu belangrijk maakt voor mij

De theorie en praktijk van Eleu is ruim 30 jaar geleden ingebracht door Daniel Le Bon, de Belgische ontwikkelaar van deze visie. Ik heb informatie over Eleu theorie en praktijk ervaren in een opleidingsgroep met Daniel en die basis ingebracht door hem vind ik nog steeds van groot belang. In de huidige tijden zijn er ontwikkelingen gekomen met andere Eleuleid(st)ers. Soms vind ik dat lastig want merk ik dat ik vooral vasthou aan wat ik toen van Daniel heb meegekregen. Maar het is natuurlijk ook zo dat de wereld groeit en doorgaat en dus iets verandert…

Wat mij in Eleu aantrekt, is de ervaring met Eleu leden die een eigen ethiek ontwikkelen en hun leven daar naar aanpassen, veranderen of vasthouden. Ik voel me door die gelijkwaardige, wederkerige, unieke levens, ervaringen en verhalen zó gesteund in wat ik zelf belangrijk vind om vast te houden, aan te passen of te veranderen in mijn eigen leven.

Eleu helpt enorm om de keuzes in het leven nog duidelijker te maken door bewust en in meer vrijheid te denken en een besluit te nemen. Weten dat ik een besluit kan nemen op basis van wat ik weet en wat ik niet weet. En door het uitvoeren van dat genomen besluit kan de realiteit aangeven dat er toch ook een andere keuze bestaat, mogelijk vrijer voor wat ik écht wil.

Wat kun je van mij verwachten

Ondersteuning in het ontdekken en gebruiken van Eleu theorie en praktijk. Je kunt van mij verwachten dat ik de basis van Eleu mee geef in een groep of in een individueel gesprek, of dat je verdere informatie en de uitvoering van werkvormen kunt horen door mijn leiden van workshops en of van een groep ergens in de omgeving van mijn woonplaats Almere.

Heb je vragen? Mail me gerust via mijn e-mailadres: cbmusch@gmail.com