Conny Musch
Over Conny

Mijn naam is Conny Musch en ik ben meer dan 30 jaar actief in Eleutheropedie. Ik ben nu bestuurslid en coördinator voor Vorming en Scholing binnen Eleu. In het verleden heb ik groepen geleid, was regio coördinator voor Zuid-Nederland en Vlaanderen en was voorzitter van de vereniging. Ik neem nu de verantwoordelijkheid om twee open workshops per jaar te kunnen aanbieden aan eleu deelnemers en belangstellenden. Daarnaast zorg ik in samenwerking met de coördinatoren van Nederland en Vlaanderen voor een jaarlijkse leidersworkshop en een leidersdag.
Wanneer ik het zinvol vind neem ik de leiding van een workshop of draag bij aan de organisatie en/of uitvoering.

Over mij zelf
Ik ben 67 jaar, moeder van 2 dochters en 1 zoon, schoonmoeder van 2 schoonzonen en 1 schoondochter en sinds 5 jaar een heel gelukkige actieve oma voor 4 kleinzonen.

Sinds november 2017 ben ik gestopt met mijn werk als mantelzorgconsulent en ging dus met pensioen. Ik ben toen ook verhuisd vanuit de stad waar ik 62 jaar gewoond heb naar een stad die mij onbekend was.
Wat ik heb meegekregen in mijn (puberale) jeugd is emancipatie, feminisme, anti-autoriteit, individualisme en tóch horen bij een gemeenschap.
Want een belangrijk facet in mijn leven is dat ik Indo ben, geboren in Soerabaja en samen met mijn ouders en 2 zusjes in 1954 naar Nederland gekomen. Eerst een jaartje in een contractpension gewoond en toen verhuisd naar een nieuwe wijk in een stad waar veel arbeiders kwamen te wonen. Het was vreemd en erg onaangenaam dat wij tijdens de lagere school uitgescholden werden en soms aangevallen door kinderen van arbeiders. Het heeft lang geduurd voor ik begreep dat het niet een vanzelfsprekend en logisch gedrag was van arbeiderskinderen. Daar heeft mijn deelname aan Herwaarderingscounselen (waaruit later Eleu is voortgekomen) een grote bijdrage aan gegeven. Ik heb me toen gerealiseerd dat ik hier in Nederland soms op mijn tenen liep en me niet echt thuis voelde.

Met de Eleu werkvormen als het eleugesprek en de oefengroep heb ik verteld over pijnlijke herinneringen in mijn leven. Ik kon me zó toestaan om te voelen wat ik daarbij voelde en dan ook wat opluchting te voelen .. want zoiets vertellen aan iemand die welwillend, met een open hart, oog en oor naar een verteller luistert, maakt het mogelijk om de pijn te verminderen. Zo werkte het bij mij. En het heeft me gestimuleerd om een interne opleiding te volgen en groepen te leiden. En verantwoordelijkheid op me te nemen in de huidige vereniging Eleutheropedie.

Wat Eleu belangrijk maakt voor mij
De theorie en praktijk van Eleu is ruim 30 jaar geleden ingebracht door Daniel Le Bon, de Belgische ontwikkelaar van deze visie. Ik heb informatie over Eleu theorie en praktijk ervaren in een opleidingsgroep met Daniel en die basis ingebracht door hem vind ik nog steeds van groot belang. In de huidige tijden zijn er ontwikkelingen gekomen met andere Eleuleid(st)ers. Soms vind ik dat lastig want merk ik dat ik echt vast houd aan wat ik toen van Daniel heb meegekregen. Maar het is natuurlijk ook zo dat de wereld groeit en doorgaat…

Wat mij in Eleu aantrekt, is de ervaring met Eleu-leden die een eigen ethiek ontwikkelen en hun leven daar naar aanpassen, veranderen of vasthouden. Ik voel me door die gelijkwaardige, wederkerige, unieke levens, ervaringen en verhalen zó gesteund in wat ik zelf belangrijk vind om vast te houden, aan te passen of te veranderen in mijn eigen leven.

Eleu helpt enorm om de keuzes in het leven nog duidelijker te maken door bewust en in meer vrijheid te denken en een besluit te nemen.. wetend dat ik een besluit kan nemen op basis van wat ik weet en wat ik niet weet. En door het uitvoeren van dat genomen besluit kan de realiteit aangeven dat er toch ook een andere keuze bestaat, mogelijk vrijer voor wat ik écht wil.

Wat kun je van mij verwachten
Ondersteuning in het ontdekken en gebruiken van Eleu theorie en praktijk. Je kunt van mij verwachten dat ik de basis van Eleu mee geef in een groep of in een individueel gesprek, of dat je verdere informatie en de uitvoering van werkvormen kunt horen door mijn leiden van workshops en of van een groep ergens in de omgeving van mijn woonplaats Almere.

Heb je vragen? Mail me gerust via mijn e-mailadres: cbmusch@gmail.com